image1 image2 image3

DVADESET I DRUGI MODUL MEMORIJE U SLUŽBI PROMOCIJE SUOSJEĆANJA, RAZLIČITOSTI I SUŽIVOTA

MM2017 WP Title Design

Projekcijom dokumentarnog filma “Saraj'vo“ počinje kulturološki program Festivala 


Modul memorije u prvi plan stavlja sudbinu običnog čovjeka i upravo tog običnog čovjeka smješta u središte Kosmosa. Kroz ovaj kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS branimo trajne humane vrijednosti, među kojima su suosjećanje i slavljenje različitosti i suživota kao dara“, istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, najavljujući dvadeset i drugo izdanje Modula memorije koji će zvanično početi u četvrtak, 6. aprila u Kinu Meeting Point projekcijom dokumentarnog filma “Saraj'vo“ direktora fotografije Mustafe Mustafića.

01

Teška tema koju u nama oduvijek budi nadu i optimizam je Sarajevo i upravo zbog toga mislim da nismo mogli naći bolji način da započnemo ovogodišnji Modul memorije“, dodao je Kreševljaković te pozvao građane i građanke da uzmu učešće u programskim aktivnostima koje će sadržavati projekcije filmova, igranje predstava, promocije knjiga, diskusije i izložbe fotografija.

Opisujući proces rada na filmu, reditelj i idejni tvorac dokumentarca “Saraj'vo“, Mustafa Mustafić, naveo je da je ideja za film nastala spontano, u toku predavanja na Sarajevo Film Academy. “Svojim studentima sam pokazivao neke stare kultne filmove i onda sam tako došao na ideju da i sam napravim neki sličan film o Sarajevu. Konstantno sam imao strah da film ne bude copy paste, pa sam se trudio da u svakom smislu bude jedinstven. Ono što smo se posebno trudili je da fokus ne bude na objektima nego na ljudima. Sarajevo je poznato po ljudima dobre duše i to sam htio posebno naglasiti“, rekao je Mustafić te se zahvalio svim saradnicima i saradnicama koji su radili na filmu.

Čovjek rijetko ima priliku raditi sa ljudima koji su stvarali djela na kojima ste odrastali. Ja sam sada imala tu privilegiju i jako sam sretna što smo nakon pet godina rada konačno kreirali film koji za mene mnogo generacije“,  naglasila je producentica filma, Amra Bakšić Čamo.

Dokumentarni filmski esej “Saraj’vo“ priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. “Saraj’vo“ je autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije. Ulaz na premijeru filma koju Festival MESS radi sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba te uz podršku Grada Sarajeva i Fondacije Heinrich Böll bit će moguć samo uz pozivnice.

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a program se realizira u saradnji sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije osim pozorišnih predstava i projekcije filma “Saraj'vo“ je slobodan.

Poster

International Theater Festival
MESS - Scene MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba

Facebook Twitter YouTube
Instagram ISSUU Location

Internacionalni teatarski festival
MESS - Scena MESS

Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba