“Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” fotogafa Paul Lowa sutra pred sarajevskom publikom

U okviru 24. Izdanja Modula Memorije, subotu, 4. maja, će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti biti otvorena izložba fotografija „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“, poznatog britanskog fotografa Paul Lowe-a, sa adresom u Sarajevu.

Ova izložba sadrži fotografije sa procesa rada na predstavi „Čekajući Godoa“ koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade, 1993. godine, a koju si producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo, gdje je ova predstava i odigrana oko 20 puta za vrijeme rata. Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag. Paul Lowe je ovjekovječio nastanak ove predstave ne samo fotografijama sa proba već i drugim fotografijama na kojima je prikazana radna, ali i prijateljska atmosfera, te faze kroz koje su prolazili prije nego je odigrana premijera, 17. avgusta 1993. 26 godina kasnije, mnogi ljudi će, uključujući i same aktere predstave, po prvi put vidjeti neke od ovih fotografija.

Dr. Paul Lowe je lider u polju doomentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu, u Velikoj Britaniji. Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent, između ostalih. Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, te uništenje Groznog. Njegova knjiga „Bosnians“, koja dokumentuje 110 godina ratne i post-ratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Negovo polje istraživanje je fokusirano na fotografije konflikta, a njegovi radovi su i dijelom knjiga: „Picturing Atrocity: Photography in Crisis“ i „Photography and Conflict“. Posljednje knjige koje je objavio su: „Photography Masterclass“, koju je objavio Thames and Hudson, te „Understanding Photojurnalism“ koju je napisao sa dr. Jenny  Good.javne nabavke