Dječja prava su moja super moć!

Performansom glumice Mone Muratović kojim je predstavljena Konvencija o pravima djeteta te pratećim nastupom Sarajevo Drum Orchestra i dječijeg hora Superar, danas je zvanično otvoren mali MESS, dječiji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Veseli, nasmijani i rasplesani pjesmama posvećenim međunarodnom prijateljstvu i miru, mala raja je poručila da su dječja prava njihova super moć. Odmah nakon performansa, mala raja je u Pozorištu mladih Sarajevo pogledala predstavu “Bajka o izgubljenom vremenu“ nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar.

Današnjim performansom željeli smo dječijim jezikom približiti Konvenciju o pravima djeteta, tako da je najmlađi zaista razumiju, a ne da bude samo još jedan suhoparni birokratski dokument“, kazala je Mona Muratović te dodala da se cijelo društvo mora brinuti o najmlađim.

Predstava “Bajka o izgubljenom vremenu“ govori o svevremenim temama poput one o traćenju vremena uzalud. To je priča koja tematski dodiruje upravo višak vremena koje nam nemilosrdno bježi dok se mi polako okrećemo, te suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života.

Djeca su danas plesala i pjevala uz afričke ritmove i jednu tradicionalnu pjesmu iz Afganistana koja se nekada izvodila za prizivanje kiše i dobrih usjeva. Sretni smo što smo djeci pomogli da pokažu svoju super moć“, kazali su članovi Sarajevo Drum Orchestra, Gordan i Robert Kranjčić.

Dječiji program mali MESS od 28.09. do 04.10. najmlađoj teatarskoj publici ponudit će 6 predstava iz Francuske i BiH. Kao i prethodnim godina ulaz na sve dječije predstave je slobodan.javne nabavke