Gledaj, slušaj, govori MESS!

Važan segment Internacionalnog teatarskog festivala i ove godine bit će teatarske kritike koje će pisati tim kritičara i kritičarki, a bit će dostupne na zvaničnoj web stranici Festivala na bosanskom i engleskom jeziku. Kao dio nastojanja da teatarska kritika što šire uđe u javni diskurs, publika će kritike predstava ovogodišnjeg Festivala MESS moći čitati u izdanjima medijskih pokrovitelja, dnevnog lista Oslobođenje, portala Radiosarajevo.ba, te na portalu Pozorište.ba. Pored pisane i TV kritike u redovnim festivalskim hronikama BHT1, publika će svakog dana od 22:15 imati priliku i poslušati stručnu analizu predstava u jednom sasvim drugačijem obliku, a koji je već zaživio u Dramskom i dokumentarnom programu Radija BiH, u emisiji „Teatarski talasi“.

Tim kritike Festivala čine dramaturginja Asja Krsmanović, urednik i novinar dnevnog lista Oslobođenje Edo Salčinović, te Benjamin Konjicija, Emina Kovačević, Emina Šehić i Hamza Demirović, studenti i studentice četvrte godine Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

“Tradicionalno, Festival MESS pruža priliku mladim profesionalcima da ponovo aktueliziraju kritičku scenu u BiH, nadajući se da će intenzivnije zaživjeti i van festivalskih okvira, te unaprijediti kvalitet teatarske produkcije i promišljanja teatra u javnom diskursu”, istakla je Asja Krsmanović, ujedno i prošlogodišnja dobitnica nagrade “Marko Kovačević” za oblast teatarske publicistike, kritike i teatrologije.

Dio tima kritike Festivala koji će pisati svoje osvrte na teatarska ostvarenja bit će i Mirza Skenderagić, urednik emisije „Teatarski talasi“. „Potrebno je samo da zatvorite oči, oslobodite sluh i prepustite se radijskim talasima da vas uvedu u magični teatarski svijet!“, pozvao je publiku MESS-a Skenderagić.

Više informacija o programu dostupno je na zvaničnoj stranici Festivala www.mess.ba, a informacije o ulaznicama se mogu dobiti putem telefona 062057450 ili u festivalskom Box Officeu, M.Tita 54/I, od 10 do 19 sati.javne nabavke