Nastavljen proces rada na predstavi u režiji Tomija Janežića

Nakon tačno tri mjeseca pauze, sinoć je u  Sarajevskom ratnom teatru, ponovo održana proba u nastavku  procesa rada na predstavi “Nije to to” Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.

Ova predstava po prvi put u koprodukciji povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.

Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava „Galeb“, u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzistencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

Premijera predstave planirana je za 7. juli.

Autorski tim predstave čine:
Tekst: Simona Semenič
Režija: Tomi Janežić
Asistentica režije/Dramaturgija: Mirjana Medojević
Koreografija/Dramaturgija: Katja Legin
Scenografija:Branko Hojnik
Kostimografija: Marina Sremac

Glumice:
Selma Alispahić – BiH
Maja Salkić – BiH
Emina Muftić – BiH
Amila Terzimehić – BiH
Jelena Laban- Crna Gora
Karmen Bardak – Crna Gora
Maja Ranđić – Srbija
Dunja Stojanović – Srbija

Fotografija:  Dženat Drekovićjavne nabavke