Modul memorije je jedan od programa J.U MES koji je prvi put realiziran 1996. godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetničkog izraza. Programi se realiziraju u sljedećim oblastima: književnost, film i pozorište, likovna umjetnost, fotografija, novi mediji, a održava se svake godine od 6. aprila do 9. maja.

Kao kulturološki projekat koji je direkcija J.U. MESS pokrenula 1996. godine Modul memorije imao je za cilj da animira javnu debatu o sljedećim pitanjima:

“Kako je moguće da se današnje vrijeme, u ujedinjenoj Evropi, donosi genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog nasljeđa? Kako je moguće da smo istovremeno svjedoci izuzetnog tehnološkog razvoja i destrukcije koju progres stvara? Kako se odbraniti od toga? Kakav je efekat svega toga na umjetnost?”

Osnovni cilj ovog kulturološkog projekta bio je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost BiH, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u periodu opsade grada. Projekat se posebno fokusira na umjetnost kao spoj estetskog i etičkog. MESS, kao institucija čije djelovanje jednim dijelom profilirano upravo u danima opsade Sarajeva ovim projektom, s jedne strane, podsjeća na vrijeme u kojem je umjetnost za građane i građanke Sarajeva bila i motiv i način egzistencijalnog opstanka, a s druge nastoji očuvati neke od vrijednosti koje je umjetnost pokazala u ovim teškim vremenima.javne nabavke