Prijatelji i kolege prisjetili se djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića

Večeras je u Kamernom teatru 55 u okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održan razgovor u znak sjećanja na Borku Pavićević i Slobodana Milatovića, kolege i prijatelje Direkcije festivala MESS. Dramaturginja i kulturna aktivistica Borka Pavičević i reditelj i osnivač crnogorskog FIAT festivala Slobodan Milatović, dali su za života veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

U uvodnom obraćanju reditelj i umjetnički rukovodilac festivala MESS, Dino Mustafić, istakao je da ovaj susret nije komemoracija već svjedočenje o važnosti njihovog djela i opusa. „Slobo je bio strašno strastven čovjek i uvijek naš dragi kolega. Bio je otac alternativnog teatra u Crnoj Gori i neko ko je uvijek okupljao ljude. Borka je bila fenomenalan dramaturg i karizmatična žena fenomenalne energije. Bila je izuzetna osoba koja je javno znala reći ne i od nje sam naučio da treba biti glasan i da stvari treba nazivati pravim imenom“, naveo je Mustafić.

Ana Miljanić, pozorišna rediteljica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, hvalila je neponovljivu pojavu njene prijateljice i suradnice Borke Pavićević. „Bila je takva da bi se miješala u predstavu čak i u trenutku dok se igra, imala je nevjerovatnu energiju. Danas smo tu jer se pitamo kako da, osim što će nam nedostajati, se odnosimo prema njenom naslijeđu i nevjerovatnom naporu da ukaže da je pozorište nužno i važno i da zahtjeva veze“, istakla je Miljanić.

Glumica Varja Đukić poistovjetila je Borkin žar za prijateljstvo i za stvaranje veza između ljudi sa Slobinom posvećenošću saradnji i inspirisanju mladih. „Slobo je stvorio atmosferu iz koje su nastajali glumci i reditelji. To je bio čovjek nepresušnih ideja i nepresušne ljubavi za druge“, naglasila je Đukić.

„Često smo imali suprotstavljena mišljenja kada je u pitanju razvoj FIAT-a, i on je uvijek dopuštao da moja bude zadnja, čak i kad nisam bila u pravu. Ali bez toga ne bi bila to što sam danas“, navela je Ana Vukotić, Slobina dugogodišnja saradnica koja ga je naslijedila na mjestu direktora FIAT festivala, pohvaljujući njegov stav prema smjeni generacija, ističući zahvalnost za njegovu pomoć u profesionalnom razvoju.

Ovom skupu prisustvovali su i svoje osvrte dali i Gorčin Stojanović, Suada Kapić, Dževdet Tuzlić te druge kolege i prijatelji.javne nabavke