Sutra počinje 59. Internacionalni teatarski festival MESS

Bez MESS-a ovaj grad bi identitarno drugačije izgledao. Ovo je festival koji je uvijek bio naš ispit demokratije, koji nas je učio humanijim odnosima i bez obzira voljeli ga ili ne, ovo je festival koji je nametnuo umjetnost kao temu“, naglasio je umjetnički rukovoditelj Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, najavljujući sutrašnje otvaranje 59. MESS-a. Festival će u subotu, 28. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20 sati otvoriti igranje predstave “Imitacija života“ mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza, a u sedam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati ukupno 21 predstavu iz 12 zemalja uz učešće oko 400 umjetnika i umjetnica. Direktan TV prijenos ceremonije otvaranja moći će se pratiti na BHT1 od 19 sati i 45 minuta.

Sve ono što je značio teatar u proteklih 60 godina spada u vrlo važne elemente kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Opstanak institucija kulture omogućit će nam kao društvu i ostanak mladih ljudi koji svakog dana napuštaju ovu državu“, kazao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, te se zahvalio Turističkoj zajednici KS koja je prepoznala značaj festivala.

Naglašavajući da kultura i turizam prirodno idu zajedno, direktor Turističke zajednice KS, Nermin Muzur, naveo je da je Sarajevo festivalski grad koji svim gostima nudi bogatu ponudu. “Turistička zajednica KS trudi se da prepozna sve kvalitetne projekte koje imamo u našem gradu. Trudimo se da svima pomognemo i tako svijetu pokažemo da imamo puno dobrih i pozitivnih stvari za pokazati. Stoga nam je čast i zadovoljstvo da budemo dio ove lijepe priče“, kazao je Muzur te uz podsjetnik da se danas u svijetu obilježava Međunarodni dan turizma, svim gostima i gošćama poželio da se osjećaju ugodno u Sarajevu.

Govoreći o programskim detaljima festivala, Dino Mustafić je istakao da fluidni život kao centralna tema predstavlja našu svakodnevnicu koja je ispunjena neizvjesnošću, životom ritma i tempa koji su u dobroj mjeri srušili neke društvene vrijednosti. “Ovogodišnji festival kroz sve predstave govori o tome. Repertoar je vrlo heterogen i predstave su u jednoj širokom registru scenskog izražaja“, rekao je Mustafić te dodao da će MESS i ove godine biti prostor prezentacije mladih i ambicioznih umjetnika uz poseban akcenat regionalne selekcije koja je ove godine posebno intrigantna i provokativna.

Više informacija o programu, rezervaciji i kupovini karata dostupno je na www.mess.ba.javne nabavke