Svjetske produkcije na MESS-u zahvaljujući podršci ambasada i međunarodnih partnera

Takmičarski program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS publici će ponuditi 12 predstava od kojih dolazak njih 6 ne bi bio moguć bez internacionalne financijske podrške. Zahvaljujući ambasadama i međunarodnim partnerima u BiH koji već godinama u velikom kapacitetu pomažu održavanje festivala, publika će imati priliku pogledati nagrađivane i iznimne produkcije iz cijelog svijeta. “Sve predstave dotiču se različitih tema koje jesu u vezi i sa našom svakodnevnicom. Svijet je odavno globalno selo“ istakao je direktor festivala MESS, Nihad Kreševljaković, aludirajući na povezanost i sličnost tema koje se dočaravaju kroz teatarsku umjetnost.

U režiji Kornéla Mundruczoa, provokativna predstava „Imitacija života“ otvara ovogodišnji Festival MESS. Uz potporu Ambasade Mađarske u BiH, trupa Proton theatre stiže u Narodno pozorište s pitanjem „Da li biramo vlastitu sudbinu ili su naši životi unaprijed određeni?“ Predstava priča o nemilosrdnom čovjeku koji je prisiljen ispitati vlastitu savjest nakon što ga neočekivani preokret spriječi u namjeri da deložira jednu ženu iz stana. U formi dva dueta, produkcija predstavlja dvije bilješke sa margine društva gdje je nepravda nepisani zakon (Narodno pozorište, subota 28.09. u 19.45).

„Ostatak“ u režiji Rubéna Polenda preispituje doživljaj smrti i onoga što preostane nakon gubitka. Uz potporu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, njujorški Teatar MITU u Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo donosi interdisciplinarnu predstavu nastalu uz pomoć istraživanja i intervjua sa različitim društvenim zajednicama širom svijeta. Dijelom predstava, dijelom instalacija vizuelne umjetnosti, ovo djelo potvrđuje koliko nas gubitak može obilježiti, oblikovati i ponekad gurnuti ka promjeni. Teatar MITU gradi mostove između ideja, kultura i društvenih zajednica, kultivirajući radikalne načine ponovnog promišljanja našeg svijeta (ASU, utorak 1.10. u 18h i srijeda 2.10. u 18h i 22h).

Francuske kompanije La Belle Meuniére i La Poétique des Signes zajednički istražuju oslobađajuću moć destrukcije i njen utjecaj na ljudsko stanje. U partnerstvu s Teatroskopom i Francuskim institutom u BiH, njihova predstava „Razbijeni u komadiće“ autorskog i glumačkog tima Marguerite Bordat, Raphaël Cottin i Pierre Meunier postavlja zanimljiv zajednički cilj – u potpunosti uništiti jedan stari kuhinjski ormarić. Kao jedina očita namjera likova, proces ovog uništavanja popraćen je velikim entuzijazmom i osjećajem oslobođenja i zadovoljstva koji se direktno očituje i u publici, dajući nadu u poetičniji način poimanja i rekonstruiranja naše okoline (SARTR, utorak 1.10. u 22.00).

Podrška Teatroskopa, programa koji su pokrenuli Francuski institut, Ministarstvo kulture i Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova, i Francuskog Instituta u BiH donosi i vantakmičarsku predstavu „Svu moju ljubav“ Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha A. Sokolovića. Predstava istražuje način na koji se žrtve tragedije godinama kasnije nose sa potiskivanjem i buđenjem sjećanja. Nagrađivani bosanskohercegovački glumac, autor i režiser Zijah A. Sokolović otkriva kako Mauvignier uspjeva istražiti putanju ljubavi i porodičnih odnosa, te uz pozorište dočarati prisutnost onih koji nisu više s nama (SARTR, srijeda 2.10. u 18.00).

Nakon što je predstava „Sylphidarium“ na 58. izdanju Festivala MESS osvojila Grand Prix, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu, italijanski CollettivO CineticO se uz podršku Ambasade Italije i ove godine vraća sa predstavom „10 mini baleta“ koreografkinje Francesce Pennini. Inspiracija za koreografiju dolazi iz desetine neizvedenih komada koje je Pennini osmislila i zabilježila u svesku iz djetinjstva, a u njima su očuvane mladalačke plesne amcibije i pokreti koji stavljaju tijelo na test. Antologiju plesova koja se ističe gracioznošću te kompleksnosti akrobacija i zračnih elemenata, kritike opisuju kao inkluzivni očaravajući doživljaj koji zove svoju publiku na promišljanje o granicama kontrole (SARTR, četvrtak 3.10. u 22h).

U režiji Konstantina Dupeliusa, predstava „Nesvjesne zbirke. Šta u vezi s Bosnom?“ istražuje alternative za jednu novu budućnost suživota u Bosni. Uz podršku Goethe Instituta i Njemačke ambasade Sarajevo, njemački umjetnički kolektiv Unconscious Collections e.V. predstavlja kombinaciju muzike, plesa i dokumentarnih video-zapisa u eksperimentalnoj predstavi koja prikazuje lične priče i političke diskurse na polju konflikta između nacionalizma i demokratije. Njihov inovativni pristup kreacije interaktivnih predstava s temama političkog diskursa privlači pažnju publike širom svijeta (ASU, petak 4.10. u 18h).

Prodaja ulaznica 59. festivala MESS vrši se u Box officeu na adresi Maršala Tita 54/1 svakog dana u periodu od 10 do 19 sati (rezervacije na broj 062 057 450). Sve informacije o predstavama i ostalim festivalskim sadržajima dostupne su na www.mess.ba.javne nabavke