Večeras počinje filmski program Modula Memorije na TV1

Večeras, 16. aprila, sa početkom u 22.40, biti će prikazan prvi film u okviru programa koji Modul Memorije ove godine organizuje u saradnji sa TV1. U pitanju je filmski program koji ćemo emitovati na televiziji, a tom prilikom će svake sedmice biti prikazan po jedan film u stranoj i domaćoj produkciji, a koji kroz različite perspektive tematizira rat u Bosni.

Film koji ćemo večeras imati priliku pogledati jeste bugarski film “Branitelj, tužitelj, otac i njegov sin”, u režiji Iglike Trifonova i u produkciji Klas Film, Phanta Film i Filmlance International AB. U filmu igraju I strani, ali i domaći glumci iz Bosne i Hercegovine, a film prati istinitu priču koja se dogodila kod nas iza rata kada je uhapšen jedan od ljudi optuženih za ratne zločine u istočnoj Bosni.

O razlozima zbog kojih se odlučila snimiti film o zločinima u BiH rediteljica kaže: “Ovaj film je kasno priznanje naše ljubavi prema patnjama i nesreći koju su prošle naše komšije, ali i svima onima koji još uvijek traže razloge koji stoje iza svih kušnji i nesreća koje su se dogodile. Za mene, Bosna su fotografije i video snimci rata, koje smo gledali svake godine na vestima. Znala sam da nam se ovaj užas zbiva veoma blizu, ali je u isto vrijeme izgledao vrlo daleko. Bosna je bliskost koju sam osjećala prema svim bosanskim članovima ekipe koji su bili dijelom filma. Dok sam snimala ovaj film, vjerovala  sam da će film govoriti o najtežim i najvažnijim događajima balkanske historije koji su obilježili prošlo stoljeće. Nadala sam se da će ovo biti važno i za nas, Bugare. Želim vjerovati da će nas bol i patnja drugih natjerati da razmišljamo, da ćemo se početi bojati posljedica mržnje i ljutnje, da će nam to pomoći da prevladamo sva negativna i bolna osjećanja.“ javne nabavke