Shift key project a positive example from BiH when applying for EU funds

A chance for BiH artist to work and prove themselves at the local and international stage

U okviru 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS poseban segment u kojem će se odvijati dijalog sa publikom a motiviran predstavama iz ovogodišnjeg programa bit će MESS FORUMI. Art house Kriterion ugostit će najprominentnija imena BiH i regiona iz oblasti teatra, filozofije, antropologije, kao i festivalske goste čije će predstave publika gledati u okviru zvaničnog programa.

Motiviran predstavom «Otvoreni za sve» prvi forum pod naslovom «Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?» u nedjelju 30. septembra od 15 sati moderirat će direktor Festivala Nihad Kreševljaković, a njegovi gosti bit će Saša Milosavljević, teatarski kritičar i selektor ovogodišnje bh. selekcije, Bojan Jablanec, autor i reditelj predstave «Deveta», te Tomasz Kirenczuk, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, inače dramaturg, teatarski kritičar i umjetnički kurator.

Prije nego publika bude imala priliku pogledati predstavu «Palmira», u utorak, 02. oktobra u 15 sati na forumu «Politika uništenja protiv civilizacije», također uz moderaciju Nihada Kreševljakovića diskutovat će autori i protagonisti predstave Bertrand Lesca i Nasi Voutsas, te Marion Kraske, direktorica Heinrich Boell Fondacije u Sarajevu.

Ove godine MESS forume uvodimo kao novitet te će nam predstave biti povod za pokretanje diskusija. Kroz forume želimo pokazati da MESS nije samo teatarski festival nego i društveni događaj i pozivamo građane i građanke da nam se pridruže“, istakao je program menadžer Internacionalnog teatarskog Festivala MESS, Dino Mustafić, koji će moderirati sljedeća dva foruma.

Nakon prve dvije izvedbe predstave «Groznica», treći forum «Umjetnost u službi svijesti o individualnoj i kolektivnoj odgovornosti» na programu je u petak, 05. oktobra u 15 sati. Gosti će biti autori i reditelji predstave «Groznica» Abigail Browde i Michael Silverstone, ugledni bh. profesor sa Filozofskog fakulteta Sulejman Bosto, te reditelj Ivan Plazibat.

Reditelj predstave «Cezar polazi u rat», koja je ujedno i tema četvrtog foruma, Cezary Tomaszewski, autor Jeton Neziraj, profesor Nerzuk Ćurak, te Stela Mišković dramaturginja razgovarat će o ulozi umjetnosti u dekonstrukciji balkanskih mitova, nacionalizma i patriotizma. Četvrti forum je na programu posljednjeg dana Festivala, u subotu, 6. oktobra u 15 sati.

Ulaz za zainteresovanu publiku je slobodan.javne nabavke