Na 59. Festivalu MESS predstavljanje kreativnih radova projekta “Shift Key”

Kreativni radovi projekta “Shift Key“ nastalog u okviru programa Kreativna Evropa i ove godine bit će dio Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U ovaj projekat uključeno je pet inovativnih evropskih pozorišnih festivala, iskusnih u radu na razvijanju talenata umjetnica i umjetnika, a Festival MESS kao predstavnik Bosne i Hercegovine ima ulogu projektnog lidera. Projekat se implementira u partnerstvu s festivalima iz Velike Britanije (BE Festival CIC), Španije (Teatrako Teatro Elkartea), Italije (Associazione Culturale Area06) i Holandije (Stichting Its Festival).

Projektom SHIFT KEY izabrano je 12 umjetnika i/ili umjetničkih trupa, na temelju njihovog trenutnog statusa, rada i tema kojima se bavi, koji će imati podršku zajedničkog rada tokom 2019. i 2020. godine. Projektom se nastoji pomoći njihov umjetnički rast i etabliranje, osnažiti njihove kapacitete i predstaviti ih u umjetničkim krugovima i kulturnoj industriji. Kroz niz različitih aktivnosti, od rada s mentorima, podrškom u nastupima na festivalima, te promocijom umjetnika, festivali će dodatno promovirati sopstveni rad i osnažiti svoje prisustvo na evropskoj sceni.

U okviru 59. izdanja festivala MESS svoj rad predstavit će Mokhallad Rasem, irački glumac i režiser s belgijskom adresom. Rasemov rad je snažan, univerzalan i tvrdoglavo optimističan. Svojim projektima pokazuje senzibilitet ka temama nasilnog napuštanja doma, koje je i sam prebrodio kao posljedicu rata u Iraku. Sa predstavama “Revolucija tijela“ i “Čekanje“, Rasem i belgijska trupe Toneelhuis dočaravaju uloge porijekla u načinu na koji svijet gleda na nas, posebno se fokusirajući na vlastito porijeklo i njegov utjecaj na njihov život nakon emigracije.

“Revolucija tijela“ istražuje temu Arapskog proljeća i efekat slika iz Maroka, Tunisa, Iraka i Sirije na osobe koje vode porijeklo iz tih zemalja. Na koji način one reagiraju kada čuju vijesti o članovima porodice koji su ostali u tim zemljama? Kroz gerila ples, tri umjetnika ispituju kako tijelo reaguje na strah i nasilje. “Čekanje“ istražuje na koji način i pod kojim okolnostima ljudi čekaju i situacije u svijetu koje tjeraju ljude na čekanje. Pisma, papira, smrti, Boga, boljih vremena…(30.09. Ponedjeljak 21.00, Pozorište mladih Sarajevo).

U okviru projekta “Shift Key“ Thomas Steyaert, belgijski umjetnik sa sarajevskom adresom će u Historijskom muzeju, danas predstavlja prezentaciju “SHUFFLE #1“ koja je rezultat petodnevne radionice u kojoj su učestvovale osobe sa različitim poteškoćama. Radionica se bazirala na istraživanju različitih apstraktnih ideja iz konteksta bh. politike i osmišljavanju zbirka izvedbenih radnji ili pejzaža s potencijalom za višetrukim čitanjima. Ova prezentacija, između ostalog, ima za cilj pokazati inkluzivni karakter Festivala MESS (Shift Key prezentacija: SHUFFLE #1, 29.09. nedjelja, 18.00 Historijski muzej BiH).

Pomoć aplikantima iz BiH koji se žele prijaviti na konkurse Kreativne Evrope pruža Desk Kreativna Evropa BiH koji djeluje uz podršku Evropske komisije i Ministarstva civilnih poslova BiH u dvije kancelarije u Sarajevu i Banjoj Luci. Rokove za prijavu na konkurse programa Kretivna Evropa i sve ostale informacije vezane za ovaj program moguće je pronaći na web stranici Deska Kreativna Evropa za BiH: kreativnaevropa.ba i FB stranici Deska: https://www.facebook.com/kreativnaevropabih.

 Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Na konkursima Kreativne Evrope mogu učestvovati sve javne ili privatne organizacije (NGO i biznis sektor) koje djeluju u sektoru kulture ili audiovizuelnih djelatnosti, registrovane kao pravna lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. 



javne nabavke