Premijera predstave “Nije to to” u režiji Tomija Janežiča 7. jula na sceni SARTR-a

 

Sedmog jula s početkom u 20:00 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, biti će odigrana premijera predstave “Nije to to” / Studije Fausta, prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča. Reprizna izvođenja zakazana su za 8. i 9. juli također u 20:00 sati.

Ova predstava povezat će po prvi put MESS, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ sa Cetinja i  Beogradsko dramsko pozorište.

Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Njegova osmosatna predstava „Galeb“ izvedena je na 53. MESS-u na kojem je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, a njen kvalitet prepoznala je i publika koja je “Galeba” proglasila najboljom predstavom na ovom izdanju Festivala MESS.

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

“Želim da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu”, rekao je Janežič, dodavši da ga zanima “nepojmljivost”. Kako je objasnio, u mislima mu je fraza “nije to to”, u smislu – nije dovoljno. “Negdje i Faust kreće sa tim, kao da želi most u nepojmljivo”, rekao je Janežič

U predstavi uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Dunja Stojanović.

Pored režije Tomi Janežić potpisuje i dramturgiju, dizajn zvuka i dizajn svjetla, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju Katja Legin.

Ulaznice za premijeru i reprizna izvođenja moguće je rezervirati putem telefona
na broj 033 664 070 ili putem Facebook stranice Sarajevoskog ratnog teatra.

Dobro došli u SARTR!javne nabavke