Premijerno izvedena predstava “Tvoj sin Huckleberry Finn”

Premijera predstave “Tvoj sin Huckleberry Finn”, u režiji Alena Šimića, upriličena je 8. maja na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli.

Riječ je o koprodukcijskom ostvarenju Scene MESS i Narodnog pozorišta u Tuzli, a koje je rađeno po romanu Bekima Sejranovića.

Kroz roman “Tvoj sin Huckleberry Finn” autor se bavi vlastitim neuspjelim putovanjem brodićem od Brčkog do Crnog mora, na kojem mu društvo prave neobični saputnici iz Norveške i Japana. Kroz djelo se proteže i fatalna ljubavna priča, a spisatelj konstantno propituje i svoju vlastitu slobodu. 

Za reditelja Alena Šimića izazov je bio pretvoriti knjigu u pozorišno djelo jer roman u startu nameće subjektivnu vizuru svijeta samog autora, a pozorište je kolektivni čin u kojem svi akteri zajedno stvaraju.

“Bilo je teško pronaći odgovarajući način u kojem će se kolektivni čin pretvoriti u subjektivnu viziju i strukturu. Glumačkom ekipom sam veoma zadovoljan, bilo je lijepo raditi i radujem se budućim angažmanima ukoliko ih bude u Narodnom pozorištu u Tuzli”, rekao je Šimić. 

Uloge u predstavi ostvaruju Edis Žilić, Adnan Omerović, Milenko Iliktarević, Andrea Aković, Siniša Udovičić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić i Alisa Brkić, a autorski tim predstave čine još i dramaturg Benjamin Hasić, Sabina Trnka, scenografkinja i kostimografkinja, te Ena Kurtalić koja potpisuje scenski pokret.

Zbog same tematike ova predstava se ne preporučuje publici mlađoj od 16 godina. Sarajevska premijera predstave “Tvoj sin Huckleberry Finn” biti će najavljena uskoro.javne nabavke