Šestog aprila počinje 24. Modul Memorije

Danas je u Sarajevu, u prostorijama Festivala MESS, održana press konferencija povodom objavljivanja programa dvadeset i četvrtog izdanja kulturološkog programa Modula Memorije.

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti. Fokus ovog programa je najčešće na bliskoj historiji naše domovine, međutim, uvijek se pokušavaju realizovati programi koji se bave i drugim manjinama i tuđim tragedijama. Ipak, Modul Memorije pokušava u Sarajevo dovesti i drugačiju umjetnost, tačnije onu koja se bavi mirom, ljubavi, ljepotom. Cilj ovog programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti, kako umjetnost, tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, rekao je kako vjeruje u važnost bavljenja ljudskom prošlošću kroz različite vidove umjetnosti, jer nas ona često podsjeća ko smo I šta sve uinstinu možemo uz jaku volju. “Ovogodišnji Modul Memorije u središtu svog interesovanja ima umjetnost nastalu u periodu opsade grada Sarajeva. Kroz različite forme, kroz izložbe, teatarske predstave i filmove, podsjetit ćemo se perioda koji je, unatoč teškim vremenima, po mnogima zlatno doba sarajevske umjetnosti”, rekao je Kreševljaković.

U okviru ovogodišnjeg programa Modula Memorije, bit će skoro dvadeset programa. Već 6. aprila, u izdanju Udruženja reditelja i rediteljica u BiH, biti će organizirana promocija monografije Hajrudina Krvavca,  te projekcija filma „Valter brani Sarajevo, u kinu Meeting Point. Svečano otvaranje Modula Memorije 2019 bit će održano 8. aprila u Vijećnici, a realizira se u saradnji sa Upravom Grada Sarajeva. Na ovom događaju bit će dodijeljena “Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja”, jednom od naših najznačajnijih fotografa, Milomiru Kovačeviću Strašnom, a pored programa posvećenog fotografu, bit će upriličen i muzički performans u kojem će učestvovati do sada najveći gradski hor koji čini 900 djece iz osnovnih škola u Sarajevu, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića.

TV program Modula Memorije  realizira se u saradnji sa TV1 na kojoj će biti prikazani filmovi stranih, ali i domaćih produkcija, a koji tematiziraju rat u BiH. Kao zaključak ovom programu donosimo i emisiju koju će moderirati Nihad Kreševljaković, a tom prilikom će ugostiti ljude koji su učestovali u stvaranju ranije prihazanih filmova. U okviru programa BHT1, biti će prikazan film „Balet u Sarajevu“, rediteljice Nadže Pušilo, a u Kinu Meeting Point film “Scream for me Sarajevo” na kojoj će prisustvovati Alex Elena, bubnjar Brucea Dickinsona, ali i svjetski priznat fotograf čiju će izložbu publika također imati priliku da vidi u okviru Modula Memorije 2019. Njegova izložba „Moving forward“ će zvanično biti otvorena 20. aprila u Umjetničkoj galeriji BiH, uz muzički performans.

Ovogodišnja filmska premijera u programu Modula Memorije 2019 je premijera filma „Don't cry for me – Susan Sontag u Sarajevu” Nihada Kreševljakovića. Film se bavi dolaskom  Susan Sontag u Sarajevo  dok je režirala predstavu „Čekajući Godoa“, a održat će se u Pozorištu mladih u Sarajevu. U filmu se pojavljuje 12 aktera i akterki, umjetnika i umjetnica, koji/e su učestvovali/e u stvaranju ove predstave. 

U saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo biti će realizirana izložba „Teatar pod opsadom“ 25. aprila, a ovom prilikom će posjetitelji i posjetiteljke imati prvi put priliku da vide cjelovitu i kompletiranu teatrografiju ratnih premijera, uz arhivske materijale predstava.

Pored predstave „Kavkaski krug kredom“, Paola Megellia, te predstave „Nigdje nikog nemam“, Albana Ukaja, a koje će se naći na programu Modula Memorije, Scena MESS će imati i svoju premijeru predstave „Tvoj sin Huckleberry Finn“, predstave nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Tuzla, a u režiji mladog reditelja Alena Šimića. Premijera će biti održana u Tuzli, 26. aprila.

Posljednja izložba u ovogodišnjem Modulu Memorije bit će izložba fotografa Paul Lowe-a „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” u  Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Kao i svake godine, i ove godine Modul Memorije organizuje programe i van Sarajeva pa će tako u Konjicu biti organizirana promocija knjige „Znaš li Nunu Montiljo?“, autora Edina Krehića, koja je prije par dana objavljena, te predstava „Nigdje nikog nemam“ reditelja Albana Ukaja.

Ove godine, u okviru Modula Memorije, odštampana je i drama „Biće, biće..“, tekst po kojem je nastala jedna od kultnih prijeratnih sarajevskih predstava. Drama je svoje štrampano izdanje trebala doživjeti početkom 90-ih, ali zbog rata i svega što se dogdoilo u Sarajevu, knjiga je do sada čekala na svoje izdanje. 

“Ovogodišnji program Modula Memorije kroz intenzivno bavljenje teatrom je ujedno i najava naredne godine kada Festival MESS obilježava 60 godina, a Modul Memorije 25 godina svoga postojanja. Kroz tih 60 godina gradila se slika Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine kao teatarskog centra, te grada koji njeguje i duboko vjeruje u teatar. Zbog toga se nadamo da će svi sugrađani i sugrađanke uživati u programima koji traju čitav april”, zaključio je za kraj Nihad Kreševljaković.javne nabavke