Sutra premijera predstave „Nije to to“ – Studije Fausta

 

 

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a održana press konferencija povodom premijere predstave „Nije to to“ – Studije Fausta prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča.

Aleš Kurt, direktor SARTR-a istako je kako predstava „Nije to to“ po prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar, Kraljevsko pozorište Zetski Dom sa Cetinja, Beogradsko dramsko pozorište i MESS, te da će predstava svoje premijere poslije ove u SARTR-u koja će se održati 7. jula, svoje premijere imati i u Beogradu, na Cetinju, kao i igranje u sklopu Festivala MESS. Naglasio je također kako smo svi bili spremni na jednu umjetničku avanturu, ali se niko nije nadao da će ta avantura poprimiti i druge razmjere, prekid u radu, te nastavak pod vanrednim okolnostima usljed pandemije virusa COVID-19.

 

Reditelju Tomi Janežičubi  je bio izazov raditi predstavu kakvu do sada nije radio, prvenstveno što se tiče formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova.

„U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti… U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo postaviti vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav”, zaključio je Janežič. 

Premijera predstave je sutra, 7. jula, a reprize predstave zakazane su za 8. i 9. juli s početkom u 20:00 sati.javne nabavke