Loading
EN
Internacionalni teatarski festival MESSInternacionalni teatarski festival MESSInternacionalni teatarski festival MESS

Pod motom „nezaustavljivi život“ 64. Festival MESS od početka do kraja pozvao na solidarnost

Festivalskom premijerom „Uhvati zeca“ prema romanu Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije a u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS zatvoreno je 64. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Kako je i počeo motom „nezaustavljivi život“ u atmosferi velike solidarnosti i empatije kako za građane i građanke BiH pogođene poplavama tako i za genocid u Palestini i nepravde u cijelom svijetu, 64. put Festival MESS bio je u misiji dokazivanja da zahvaljujući umjetnosti nijedno zlo, nijedna destrukcija, ne može zaustaviti život, kao ni nadu! Direktor Festivala Nihad Kreševljaković posebno se zahvalio publici, gostima, svima koji su učestvovali u realizaciji, te žiriju što su svi zajedno još jedan festival učinili uspješnim.

U proteklih deset festivalskih dana i noći izvedeno je 11 predstava u takmičarskoj selekciji, te 4 predstave u okviru programa All Inclusive koji je realiziran u saradnji sa Goethe Institutom. Osim iz Bosne i Hercegovine, festival je ugostio produkcije iz  iz Švicarske, Francuske, Italije, Njemačke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Albanije,  Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Libana i Palestine.

Tokom festivala održan je i drugi Dramadžiluk, četiri scenska čitanja savremenih dramskih tekstova koja su režirali Aleš Kurt, Ajla Bešić i Saša Peševski. Održan je i razgovor o aktuelnostima u bh. teatru koji je moderirao selektor Dramadžiluka Almir Imširević.

Danas je kroz igru, predstavu i pjesmu zatvoren i Mali MESS koji je najmlađoj publici predstavio tri predstave i jednu inkluzivnu radionicu.

 

Zbog Dana žalosti publika nije prisustvovala izvedbi predstave „Budućnost“, čiji reditelj, Žiga Divjak je osvojio nagradu „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog reditelja. Na Malom MESS-u otkazana je planirana izvedba predstave „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta iz Bileće, u režiji Bojana Milidragovića. Upravo zbog toga ove godine nisu dodijeljene nagrade publike.

Danas su i proglašeni pobjednici Festivala, a prema odluci stručnog žirija, kako je ranije objavljeno, grand-prix za najbolju predstavu u cjelini osvojila je „Tragudia: Pjesma o Edipu“, dok je za najboljeg reditelja proglašen upravo reditelj ove predstave, Alessandro Serra, a najbolja glumica je članica ovog ansambla Chiarra Michelini.

Na otvaranju Festivala uručeni su i Zlatni lovorovi vijenci za doprinos umjetnosti teatra Herve Loichamolu i Lee Delong.

 Od samog otvaranja u petak, 04. oktobra, direktor Festivala je pozvao publiku da pozivom na humanitarne brojeve učestvuju u akciji za pogođene poplavama, dok su pred izvedbe festivalskih programa postavljene kutije za donacije u saradnji sa Pomozi.ba kako bi publika i na taj način učestvovala u ovoj humanoj gesti.

 

Festival MESS jedan je od najstarijih teatarskih festivala u regiji, a ugostio je najveća u historiji teatra poput Petera Brooka, Roberta Wilsona i Eugenia Barbe istovremeno gajeći svoju eksperimentatorsku nit i otkrivajući mlade nade koji zaista najčešće u narednih nekoliko godina postaju zvijezde svjetske teatarske scene.

Galerija

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)