Predstava “Brašno u Venama” dobila nagradu za najbolju predstavu Internacionalnog teatarskog festivala Skupi Festival 2018

Predstava reditelja Borisa Liješevića “Brašno u venama” je u ponedjeljak, 29. oktobra, igrala je na sceni  MKC-a u Skopju, u okviru 12-og Skupi Festivala. Predstava je, na završnoj svečanosti, proglašena i dobila nagradu za najbolju predstavu na Internacionalnom teatarskom festivalu Skupi Festival, koji se već 12-u godinu održava u Skopju, u Makedoniji. Predstava je rađena po tekstu Igora Štiksa, a nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

Predstava prati priču jedne porodice koja se, nakon skoro dvadeset godina, ponovo okuplja na večeri u postratnom Sarajevu. To je ustvari priča o ljudima u kojima rat još uvijek traje. Šta se na kraju večere dogodi i da li akteri uspijeva da zaliječe stare rane i da ponovo postanu porodica, publika u Skopju je imala priliku da pogleda u ponedjeljak a predstavu su ispratili velikim aplauzom.

Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS rekao je kako je vrlo ponosan na ovu koprodukciju jer ova predstava već godinama osvaja i srca publike ali i nagrade u čitavoj regiji. „Ovo je prvi put da Scena MESS sa nekom predstavom gostuje na Internacionalnom teatarskom festivalu Skupi Festival i naša predstava „Brašno u venama“ se već vraća kući sa nagradom. Vrlo smo ponosn na predstavu kao i na čitavu glumačku ekipu, te sretni što predstava izaziva pozitivne reakcije gdje god da igra.“, rekao je Kreševljaković.

Uloge u predstavi ostvaruju: Kaća Dorić, Miki Trifunov, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.javne nabavke