VEČERAS NA PLATOU HISTORIJSKOG MUZEJA OTVORENO 26. IZDANJA MODULA MEMORIJE IZLOŽBOM “OŽILJCI” FOTOGRAFA PAULA LOWEAVečeras je na platou ispred Historijskog muzeja BiH otvoreno 26. izdanje programa Modula Memorije fotografskog izložbom “Ožiljci”. Paul Lowe, autor izložbe, prošlogodišnji je dobitnik Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja. Izložba je zvanično otvorena u 19 sati. O izložbi su govorili  Zijah Gafić, fotograf; Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS te sam autor, Paul Lowe. Publika će imati priliku izložbu, osim ispred Historijskog muzeja, pogledati i na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS.

Izložba “Ožiljci” tematizira Sarajevom iz perioda opsade, ali iz jednog drugog ugla. Paul Lowe je još od početka 90-ih vezan za Sarajevo. Tokom opsade, Lowe je proveo mjesece hodajući po gradu i svojim fotoaparatom bilježio je uništenu i oštećenu arhitekturu. “Jedna od tema koju sam slijedio bila je utjecaj agresije na arhitektonski materijal grada. Na to koliko je teško oružje uništilo zgrade, kako je geler ostavio svoje nasilne tragove na ulicama i zidovima, i kako su građani gradili improvizovane barikade da bi se zaštitili. Izložba “Ožiljci” dokumentuje upravo teksture uništenja, koje su u to vrijeme predstavljale zastrašujuću ljepotu”, kazao je Lowe.

Ziyah Gafić, fotograf i dugogodišnji suradnik Paula Lowea istakao je: “Paul je Moj prijatelj, mentor I sapatnik. Za svakog fotografa ili novinara je uvijek dobro da imaju jedan svoj rat, ili jednu svoju priču. Kod Paula je to transcediralo u nešto sasvim drugo, to je postalo njegov život. On je u Sarajevo došao da fotografiše rat I ostao. Nema puno fotografa koji tako zaokruže svoju karijeru.”

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, se, između ostaloga, osvrnuo i na činjenicu da je izložba, iako uz godinu dana odgode zbog pandemije, ipak otvorena i to u javnom prostoru i samim time postala dostupna svima. “Veoma mi je drago da smo ipak uspjeli da ove godine postavimo izložbu Paula Lowea, prilagodivši se situaciji i uvjetima u kojim radimo. Drago mi je da će ova izložba na ovakav način komunicirati sa građankama i građanima podsjećajući nas na “Ožiljke” iz jednog drugog vremena, ali i na to da je Paul jedan od nas, naš sugrađanin. “Ožiljci”  dokumentiraju utjecaj agresije na arhitektonski materijal grada, a na Paulovim fotografijama te teksture destrukcije ukazuju se u obliku zastrašujuće ljepote. Izložba Paula Lowea je zaista veliki fotografski događaj, a njen autor, prošlogodišnji dobitnik naše Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja nije samo vrhunski fotograf već i istinski čuvar sjećanja, prenositelj znanja, pun ljubavi i potpune posvećenosti. Njegove fotografije su svjedočanstvo o jednom drugom vremenu, a indirektno one su podsjetnik na to da u svakom vremenu i nevremenu treba ostati čovjek!”javne nabavke