Večeras na programu Modul Memorije film “San o kornjači”

Večeras, s početkom u 21:00 sat, u sklopu programa Modul Memorije 2021, na Facebook profilu Festivala MESS pogledajte film “San o kornjači.

“The Dream of Turtle” (52 min) je film poljske umjetnice Martyne Miller, a koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg programa Modul Memorije 2021. Film će biti emitiran na engleskom jeziku. Autorica je inspiraciju za ovaj film dobila u trenutku kada je objavljena vijest o smrti Tadeusza Mazowieckog, bivšeg ppoljskog premijera i velikog prijatelja BiH.

U tom trenutku živjela je u Sarajevu. “Prepoznavanje lica poljskog premijera u Ulici maršala Tita izazvalo je u meni snažna osjećanja i ponukalo me da istražim balkansku misiju bivšeg poljskog premijera i njegov protestni čin, artikuliran u obliku ostavke na funkciju posebnog UN-a izvjestioca za ljudska prava”. Na ovom projektu Martyna Miller radi od 2013. godine a to je podrazumjevalo veliki istraživački rad, s obzirom da je službena arhiva ovog događaja  nepotpuna. Najveći dio sačuvan je uglavnom u memoriji ljudi koji su bili svjedoci tog vremena. Miller kreira vlastitu priču kombinirajući prošlost sa sadašnjošću, arhivsku građu sa novom, zamišljenom, subjektivnom. Nastoji razumjeti motivaciju Mazowieckog i važnost njegove geste u kontekstu ideje o ljudskim pravima uopće. Autorica posjećuje mjesta koja je posjetio i Tadeusz Mazowietcki, koja je opisao u svojim izveštajima, posjećuje različite događaje i dokumentira ih, prepoznaje ih. Nastoji dokučiti tragične posljedice politike, ali ne u historijskom smislu, već kroz saosjećanje i kroz umjetnost.

Svojim filmom ukazuje na činjenicu da smo “dio stvarnosti koja je mnogo šira od granica zemlje u kojoj smo rođeni.”

Martyna Miller je interdisciplinarna umjetnica, rediteljica i antropologinja. Studirala je u Poljskoj i BiH. U svom radu se prevashodno fokusira ja tijelo i memoriju, a pri čemu tijelo tretira kao arhiv.

Film će biti dostupan za gledanje na linku https://vimeo.com/544860946javne nabavke